Agrosofens kennel

Kontakta oss | Huvudsidan | Nytt på sidan
Agrosof | Mål | Avelstikarna | Före köpet | Uppföljning | Planerade kullar

Agrosof
Agrosof är ett högst påhittat ord, en slags korsning mellan agronom och filosof. Den som uppfann ordet var egentligen en lärare som Helen hade under sitt första år som agronomstudent. Det pågick då stora förändringar av utbildningen, bl. a. minskades kravet på jordbrukspraktik. En av lärarna sa vid ett tillfälle indignerat: "De (d. v. s. de som skulle utbildas enligt den nya ordningen) borde inte få kallas agronomer. De borde kallas... agrosofer!" Eftersom Helen tyckte det var ett roligt ord så sparade hon på det.

Mål
Målet är naturligtvis att du som valpköpare skall bli nöjd med din hund. För det krävs förutom ett bra hundmaterial, också att du får information om vad du ger dig in på när du skaffar en tollare. För oss är tollaren en arbetande hund med mycket energi och arbetslust. Den är ingen "allemanshund" som nöjer sig med ett varv runt kvarteret morgon och kväll, utan kräver en aktiv förare. Är man inställd på att träna med sin hund får man i en tollare en underbar kompis, som ställer upp i vått och torrt. Om man däremot inte är intresserad av att aktivera sin hund och ändå väljer att skaffa en tollare, är det risk att man får problem.

Tollaren är en jakthund, vilket man aldrig får glömma i sitt avelsarbete. En jakthund måste ha apporteringsförmåga, uthållighet, gott minne, egen initiativ förmåga samtidigt som den ska vara lyhörd och följa sin förares anvisningar. Den ska ha vattenpassion och kunna växla mellan arbete och vila på ett bra sätt, så att den hushållar med sina krafter. Förutom den rent mentala utrustningen krävs en funktionell exteriör, t. ex. är risken stor att en alltför tung hund slits snabbare. En funktionell jakthund behöver dessutom starka, bra tassar och en korrekt, isolerande och vattenavstötande päls.

Tollaren är en jakthund och skall naturligtvis avelsvärderas med detta som utgångspunkt. En bra jakthund har även goda förutsättningarna för att bli en bra lydnads/bruks/viltspår/agilityhund.

Avelstikarna
Hälsan är självklart viktig för en funktionell arbetshund. Själva avelsdjuret skall naturligtvis vara friskt. Tikarna höft- och armbågsröntgas samt ögonlyses regelbundet. De paras tidigast vid två års ålder och får max tre kullar. Det är självklart att utvärdera valparna, vi vill se att valparna är friska och har ok leder, samt temperaments- och arbetsmässigt svarar upp till våra önskningar.

Före köpet
När valparna väl är tre veckor gamla är ni välkomna att besöka dem, hur ofta ni vill! Vi bestämmer vem som skall ha vilken valp. Det är så lätt att falla för den som var piggast/tröttast just när du var där och tittade, eller hade de vackrast tecknen, eller den enda med svart nos eller den mörkaste färgen etc istället för att välja den som passar ditt eget sätt och syfte bäst! Eftersom vi lever med dem dygnet runt i åtta veckor, tror vi oss om att vara den som bäst kan placera rätt valp på rätt ställe.

Uppföljning
Att följa upp sina kullar och använda resultatet från uppföljningen för bedömning av ett avelsdjurs vidare öden, är viktigt. Du som valpköpare hjälper oss med denna uppföljning genom att röntga din valps höfter och armbågar någon gång mellan 12-24 månader, samt ögonlysa den minst en gång efter fem års ålder. Målsättningen med kullarna framöver är att valparna skall testas vid såväl Tollarklubbens jaktliga avkommebeskrivning som vid SBK:s Mentalbeskrivning hund, MH.Med din valp följer även ett års medlemsskap i Nova Scotia Duck Tolling retriever klubben och Svenska Spaniel och Retriever klubben (SSRK). När du får hem valpen är den regelbundet avmaskad, registrerad, id-märkt, veterinärbesiktigad och vaccinerad.

Planerade kullar
Vilka kullar som planeras hittar du här.

Kontakta oss | Huvudsidan | Nytt på sidan

Helen Häggström
agrosofen@netscape.net
Senast ändrad 2010-06-29
http://www.agrosofen.se

© Helen 1999-2010