Retrieverjaktprov

Att tävla | Tollingjaktprov
Huvudsidan | Nytt på sidan

De officiella retrieverjaktproven anordnas av Svenska Spaniel och Retrieverklubben (SSRK). Ibland anordnas även inofficiella prov av SSRK:s avdelningar eller rasklubbar. För att få delta i dessa prov måste du vara medlem i SSRK. Proven annonseras i SSRK:s klubbtidning Apportören, och även på SSRK:s hemsida.

Man tävlar i fyra olika klasser:

Unghundsklass, hundar 9-24 månader
Nybörjarklass, hundar över 24 månader som ej tagit första pris i unghund/nybörjarklass
Öppenklass, för hundar som tagit första pris i unghund eller nybörjarklass, men ännu inte erövrat två första pris i öppen klass
Elitklass, för hundar som tagit två första pris i öppen klass

Alla klasser kvalitetsbedöms, d. v. s. hunden blir icke godkänd eller får ett första, andra eller tredje pris, beroende på prestationens kvalitet. I princip kan alltså alla startande hundar tilldelas första pris (eller ingen...). Till de första pristagare som anses extra duktiga, kan domaren dela ut hederspris. Ibland utses provets bästa hund (och/eller förare), men utöver detta sker ingen rangordning av hundarna. För att bli utställningschampion behöver en tollare bl. a. ett andra pris i öppen klass på retrieverjaktprov. Här kan du se vilka svenska tollare som tagit pris på jaktprov.

Förutom dessa klasser finns även något som kallas för Praktiskt Jaktprov och Särskilt Retriever Jaktprov. På Praktiskt jaktprov får de hundar som tagit minst ett första pris i elitklass på jaktprov starta, och hunden bedöms av en domare under en riktig jakt. Det här praktiska jaktprovet har kommit till för att en hund inte skall kunna bli jaktchampion utan att visat att den är användbar vid praktisk jakt. Hunden blir godkänd/icke godkänd och godkänt krävs för jaktchampionatet. Ännu har ingen tollare blivit jaktchampion, men läs här om de som avancerat till elitklass. Särskilt retrieverjaktprov kan anordnas i nybörjar/unghundsklass. Man får då själv ordna provmarker, domare och funktionärer, i övrigt går det till som vanligt. Dessutom finns något som kallas för Jägarförbundets Särskilda Apporteringstest. Det är ett enkelt test som är öppet för alla raser och prövar hundens apporteringsförmåga på land och vatten. Arrangeras som namnet antyder av Svenska Jägarförbundet. Vilka tollare som klarat av detta test kan du läsa om här.

För din jaktträning behöver du framförallt dummisar. Men du behöver även riktiga fåglar att träna med, och gärna en frys att förvara dem i. Så att de slipper ligga och trängas med dina glasspaket och kotletter eller vad du nu har i frysen. Tips på ställen där du kan få tag på fåglar är: kommunjägaren, annonser i jakttidningar eller via din avdelning inom SSRK. En visselpipa är också bra, så att du kan förmedla dig med hunden på långt avstånd. Gärna något att skjuta med, så att du har möjlighet att träna skott.

På jaktprov får hunden alltid apportera fågel. Momenten som ingår är:

Markering, vilket innebär att hunden skall se en fågel falla, minnas var den föll och springa direkt ut och hämta den. I de lättaste klasserna behöver den bara minnas en fågel, i de svårare flera. Markeringsförmågan prövas på både land och vatten. En hund med bra minne blir en effektiv jaktkamrat, eftersom den kan gå direkt på fågeln i stället för att behöva söka efter den.
Sök. Vid en praktisk jakt är det inte alltid hunden har möjlighet att se fåglarna falla, eller också kanske man skjuter så många att den omöjligen kan minnas var alla föll. Då är det viktigt att hunden kan använda sin näsa och effektivt söka efter dem.
Dirigering. Ibland kanske föraren ser var fåglarna fallit och då är det praktiskt om man kan dirigera sin hund till det området för att hämta den.
Passivitet, innebär att hunden måste kunna koppla av från sitt arbete och lugnt och stilla titta på när en annan hund jobbar. Förmågan att koppla om mellan aktivitet och passivitet är ett av retrieverns adelsmärken. Viktigt att hunden inte slösar energi på att gnälla och skälla när en annan hund jobbar.

Alla dessa moment kan naturligtvis varieras i det oändliga vad gäller innehåll och svårighetsgrad. Fullständiga regler hittar du på SSRK:s hemsida.

Ett Retriever-SM hålls varje höst. 1999 korades labradoren SJCH Moorman's Dundee med förare Gerry Jönsson till retrievermästare. I år går Retriever-SM av stapeln 30/9-1/10 på Gålsjö Bruk, Örnsköldsvik. Ännu har ingen tollare deltagit i Retriever-SM. Även ett lag-SM för retriever hålls i juli sedan några år tillbaka. 1999 ingick för första gången ett tollarekipage i ett av lagen, nämligen Lars Lind och Rödrävens Banzai. Deras lag Team Tåkern kom på en hedrande sjunde plats. I år hålls Lag-SM 15-16/7 i Kratte-Masugn, Dalarna.

Om du vill gå en jaktkurser, ta kontakt med din avdelning inom SSRK eller din aktivitetsgrupp i Tollarklubben.

Att tävla | Tollingjaktprov
Huvudsidan | Nytt på sidan

Helen Häggström
agrosofen@netscape.net
Senast ändrad 2001-12-21
http://hem.passagen.se/agrosofen

© Helen 1999-2002