Specialen 2008

Tollarspecialen 2008


Vilken helg! Stort tack till alla er som gjorde den här festen möjlig!


Tyvärr blev det ingen gruppbild på alla deltagande agrosofer den här gången, eftersom finalen dränktes i regn. De som var där var Kristina och Janne med Tolle och Frasse, Linda med Banjo, Kerstin med Musse och Nynna, Kerstin med Charango, Mari med Trolla, Therese med Chippen, Anna, Ingo, Aleksandra och Julia med Kiwi och Amigo, Jan, Annika, Erik och Carl med Doglas, Sanna med Sniffa, Tina och Petter med Piri, Mariette med Twist, Johanna och Krister med Tico och Toppen, Jenny med Hugo, Agneta, Magnus, Rasmus och Viktoria med Ozzy, Erika och Fredrik med Juni, Åke och Monica med Arrac och Rocky, Kicki och Henrik med Gizmo, Jenny med Assar, Lotta med Tino, Agnetha med Isaac och Toffy, Lisa och Roger med Spex, Anna med Idun och Gnista och naturligtvis vi själva med Etta, Toppa, Impa, Glada, Ruffa, Fina och Orm. Men vi hann i alla fall med att ta en bild på alla valparna i kull 9 som var på plats. På bilden ses Toppa, Impa, Toppen, Fina, Spex, Gnista och Amigo.



Stort tack till alla er som hade möjlighet att komma!


Fredagen


Fredagen inleddes med nybörjarklass jaktprov, Working test och lydnad. På jaktprovet startade Tico, Trolla och Twist. Tico var först ut av de våra och han gjorde ett gediget arbete. Transporterna och några avlämningar strulade lite, men allt vilt kom in och han arbetade med en härlig intensitet. Resultatet blev ett andrapris.


Nästa var Trolla som började bra på vattendelen, även stadgan och transporterna fungerade bra, men tyvärr kroknade Trolla på söket i värmen och blev utan pris.



Som näst sista hund startade Twist, hans prov inleddes med en öronbedövande åskknall, vilket i och för sig var en passande inramning eftersom han sedan plockade in fåglarna med blixtens hastighet. Domaren Inger Johansson var både lyrisk och tårögd efteråt och belönade Twist med en stark och självklar etta.



Totalt blev sju hundar godkända, Twist vann och Tico kom på tredje plats!


På Working testet deltog Juni, Gizmo, Isaac och Piri. Alla hade en bra dag, bäst gick det för Piri som fick hela 85 poäng och placerade sig på 11:e plats av nästan hundra anmälda och bara en poäng från att få vara med i finalen! Vann nybörjarklassen gjorde Jill the Mayflowerdancer vom Lech-Toller Nest och öppenklassen vanns av Lönnlövets Pralin. Stort grattis til er!


På lydnadsplanen var vi representerade av Tino (klass I), Twist (klass II) och Kiwi (klass III). För lille Tino var det debut och han var bara 2,5 poäng från ett första pris! Det ser lovande ut för framtiden! De mer rutinerade Twist och Kiwi glänste och vann sina respektive klasser och var dessutom båda två retligt nära att vinna titeln Årets Lydnadstollare! Den gick istället till Tyskland och Digby Tollers Perfect Burner och Melanie Schubert. Stort grattis!


Roligt var det också att få träffa Jenny och Hugo, som var med och hjälpte till med lydnadstävlingarna.


Kiwi och Anna till vänster och Hugo till höger


Lördagen


Juniorklass och Mästarklass jaktprov och agility stod på schemat under lördagen. I juniorklassen startade Glada och Arrac. Glada gjorde som vanligt sitt bästa och i det ingick att springa fort och apportera fågel, däremot inte att gå fot eller lämna i hand. Det visade sig räcka långt och hon belönades med dagens högsta pris, ett andrapris.  Även Arrac gjorde en storartad insats, det gick ett beundrande sus genom publiken när han blixtsnabbt plockade truten i diket, som så många haft problem med. Man blir alldeles varm i hjärtat av att få se sådana upptag! Tyvärr gjorde hans insats under passiviteten att han hamnade precis utanför prislistan. Det är inte så lätt att vara ung och entusiastisk!


Glada till vänster och Arrac till höger


I Mästarrutan startade 20 ekipage, bland dem Sniffa och Doglas. För båda var det debut i Mästarklassen, förra året gick de i Juniorrutan! Sniffa jobbade sig igenom hela provet på ett bra sätt, men var tyvärr lite ovarsam med ett par dummies och hamnade därmed utanför prislistan. Doglas genomförde trots sin ungdom provet på ett övertygande sätt och belönades med ett andrapris för sitt fina arbete.



Han placerades senare som nummer sex av totalt 16 godkända hundar. Imponerande! Stort grattis till Grit vom Lech-Toller Nest som återigen vann klassen!


Chippen var den enda Agrosof som tävlade agility, men han gjorde det med den äran! Han kom på andra plats i Agilityklassen och var en retsam rivning från en topp-placering i Hoppklassen. Vinst i båda klasserna togs av Jumping Sioux vom Lech-Toller Nest, som därmed tog hem titeln Årets Agilitytollare. Stort grattis!


Söndagen


På utställningen blev det som alltid lite körigt att hinna med att se alla hundar. Men vi hann med att heja på Kristina och Tolle som kom förbi.



I ring 1 började hanarna i valpklass I. Amigo och Toppen uppförde sig utmärkt i ringen. Bäst gick det för Toppen som fick hp och placerades som nummer två av 16 valpar.  Nedan ser ni Amigo till vänster och Toppen till höger.



Sedan var det dags för systrarna Impa, Gnista och Fina. Alla tre fick hp och alla tre blev placerade, Impa som etta, Fina som fyra och Gnista som femma! Alla tre fick särskilt beröm för sina rörelser av domaren Riika Leppinen. Även här deltog 16 stycken valpar. Härliga resultat, särskilt med tanke på att våra valpar var absolut yngst - fyra månader och en dag! Impa blev sedan BIM i valpklass I.



I klassen för hundar med diskvalificerande fel deltog Assar, Isaac och Gizmo. De såg jättefina ut alla tre, bäst gick det för Assar och Isaac som placerades som nummer fyra respektive nummer fem.



I ring 2 deltog Ozzy, Arrac och Tino i juniorklassen för hanar. Tino och Arrac fick hp, men blev inte placerade. I jaktklassen deltog Twist och Doglas, båda fick hp och Twist blev placerad som nummer fyra av domaren Mia Sandgren.


Ozzy till vänster och Twist och Doglas till höger


I Championklassen blev pappan till kull 8, Lönnlövets Toffee utplockad, men inte placerad. I ring 3 började man med öppenklass hanar, vår representant var Chippen, han fick hp, men blev inte placerad. I seniorklassen vann pappan till kull 9, Nordwart Daidalos. I bästa hanhundsklassen slutade han på en mycket hedrande andraplats!


Chippen till vänster och Kössi till höger


I ring 4 började man med juniorklass tikar, Juni och Glada deltog. Juni fick hp och slog till och blev placerad som nummer ett av 20 juniortikar! Snyggt! I jaktklassen deltog Sniffa, som fick hp men blev oplacerad i sin sommarklänning. Domare var Annmarie Maeland. I championklassen i ring 5 deltog Musse, Piri och Trolla. Alla tre fick hp och bäst gick det för Trolla som blev placerad som nummer fyra av domaren Bertil Lundgren.


Juni till vänster och Trolla till höger


Sedan återstod bara finalerna och ett oroligt sneglande på de mörka molnen. Det började med barn med hund, där Aleksandra visade Kiwi med den äran. I förgrunden ser man 16-årige Rödahunds And-Isak med betydligt yngre Amanda i kopplet. Tänk att vi även i år fick tillfälle att träffa Rödahunds And-Isak och hans matte Martina!

I kampen om bästa uppfödargrupp blev vår grupp bestående av Twist, Piri, Musse och Trolla placerad som reserv.


När det gällde bästa avelsgrupp deltog Toppa med Arrac, Ozzy, Tino och Juni och Etta med Twist, Piri, Sniffa och Musse. Ettas grupp blev placerad som nummer tre! Nästa final där vi hade en deltagare var bästa junior där Juni deltog och tog hem BIS-rosetten. Vår fiina pappa Kössi blev under vårt jubel BIS-senior. Sedan var det bara det bästa kvar, då kom regnet... Och då pratar vi inte duggregn utan skyfall. Men vad gjorde det när lilla Glada tog hem Juniortollarmästartiteln! Tyvärr finns det av förklarliga skäl inga bilder från den blöta tillställningen, men glädjen var inte mindre hos oss för det! Och extra glada blev vi när klankompisen och kusinen Tollarbos Kuta Lira Banjo tog hem den ärofyllda Mästartiteln! Vilken härlig final på helgen!


TACK! Från två trötta - men lyckliga - uppfödare