Specialen 2009

Tollarspecialen 2009


Vad kan man säga??? Vilken sagolik Special våra fantastiska valpköpare med hundar ÅTERIGEN bjöd oss på!


Med åren har vi blivit sämre och sämre på att fota, så det höll på att bli väldigt sparsmakat med foton det här året. Lyckligtvis har vi fått låna foton från Lena Toftling, Håkan Linde, Louise Runnemark och Anna Gustavsson. stort tack för det! Där ingen fotograf anges har vi plåtat själva. Resultat kryllar det däremot av!


Stort tack till alla er som hade möjlighet att komma!


Fredagen


Fredagen inleddes med nybörjarklass jaktprov, Working test och lydnad. På jaktprovet startade Tico, Trolla, Arrac, Keno och Juni.


Trolla, Keno och Arrac gick i samma ruta. Samtliga skötte sig utmärkt och med stor entusiasm och alla tre gick till pris! Monica med Arrac tilldelades dessutom domarens pris i den här rutan, eftersom hon var så klok när hon förde sin hund!


För Juni och Erika var det första starten i sådana här sammanhang, en del gick bra, medan annat inte gick så bra, så sammantaget blev det blev tyvärr inget pris den här gången.


Trolla och Mari


Keno och Malin


Arrac och Monica


Juni, Foto: Håkan Linde


Tico och Johanna var i stor form och Tico bara svepte in alla vilt direkt till Johannas hand. För sitt fina arbete belönades han med ett första pris och han blev även bästa hund i nybörjarklassen och tilldelades även domarens pris i sin ruta! "En hund som arbetar intensivt med näsan hela tiden i harmoni med sin förare. Mycket effektivt sök samt god markeringsförmåga med snabba inlevereringar gör helheten mycket tilltalande. Utmärkt vilthantering och vattenarbete. En förtjänstfull hane att ha med sig på jakten." löd den sammanfattande kritiken!


Tico och Johanna, foto Håkan Linde


Den slutliga prislistan i nkl såg ut som följer:


1. Agrosofens Tico Tico (1:a pris)

2. Jesper vom Lech-Toller Nest (1:a pris)

3. Redadict Racing Rascal (1:a pris)

4. Agrosofens Pudding (1:a pris)

5. Agrosofens Rödtopp (2:a pris)

6. Agrosofens Bolero (2:a pris)

7. Fågelsjöns Alfasi-Merlot (2:a pris)

8. Swinging Tails Tophat (3:e pris)

9. Tollarbos Nacho på Ehmilsvis (3:e pris)


De fem första i nybörjarklassen


På Working testet deltog i nkl Musse, Gismo, Isaac och Loke. Totalt deltog 72 hundar i nkl, många var väldigt duktiga! Alla våra skötte sig givetvis utmärkt, särskilt med tanke på att det var debut för flera stycken!


Nedan: Gismo till vänster och Loke till höger.


1. Thicha's Beautiful Niko Mikkel (95 p)

2. Allydor's Wixy Mekbuda (92 p)

3. River Fox Gáski af Gine (92 p)

---------------------------------------

21. Agrosofens Musetta (79 p)

36. Agrosofens Snötopp (68 p)

59. Agrosofens Nonstopp (49 p, med en nollad station)

61. Agrosofens Fattige Riddare (48 p, med en nollad station)I öppenklassen deltog Piri. Hon hade lite otur på vattenstationen och nollade tyvärr den, så 53 poäng i debuten i öppenklass WT, får de vara nöjd med! Klassen vanns av Renarder's Tieryn av Deverry, tvåa var Jones Juwel vom Lech-Toller Nest och trea Lönnlövets Pralin. Grattis alla till fina insatser!


Piri. Foto: Lena Toftling


På lydnadsplanen var vi representerade av Ted och Sniffa. Ted hade ingen bra dag i lydnadsklass II, men för Sniffa gick det bättre i elitklass och det hela slutade med 226 poäng, ett andra pris och en tredje placering! Grattis! Titeln Årets lydnadstollare gick till Mussedottern Tollarbos Unique von Ducke, som vann lydnadsklass I på 183 poäng. Stort grattis!


Lördagen


Juniorklass och Mästarklass jaktprov och agility stod på schemat under lördagen. I juniorklassen startade Spex, Fino och Toppen. Spex var först ut av de våra och han genomförde ett i det närmaste felfritt prov! Fina upptag, god stadga och snygga inlevereringar! Härligt!


Spex. Foto: Lena Toftling


Sedan fick vi vänta lite tills det var Finos tur, han tyckte det hela verkade väldigt roligt och blev kanske lite väl i gasen och lyckades inte hålla hjärncellerna riktigt på plats. Matte Annika valde att bryta istället, vilket var klokt. Det är bara hem och träna med mer störning, Specialen är just - speciell! Sedan var det Toppens tur. Han skötte sig fint, men vågade inte riktigt gå i vattnet och blev då så frustrerad att han tog lite hårt i några vilt på det efterföljande söket. Därmed fick han naturligtvis inget pris, men nu gäller det bara att åka hem och träna vatten, så ser det lovande ut för framtiden!


Toppen. Foto: Håkan Linde


Vi kunde också glädja oss åt Musses valpar hos Tollarbo, fem av sju startade i juniorklassen och alla fem gick till pris! Snyggt jobbat!


1. Foxgrove's Canadian Sunrise (1:a pris)

2. Agrosofens Fiinslip (1:a pris)

3. Mogwai vom Lech-Toller Nest (1:a pris)

4. Tollarbos Raiko von Ducke (1:a pris)

5. Mountain Hunter Nayeli vom Lech-Toller Nest (1:a pris)

6. Tollarbos Unique von Ducke (2:a pris)

7. Kanadickens John Dory of Mafli (2:a pris)

8. Vildandens Patron af Axquiz (2:a pris)

9. Tollarbos Qvicka von Ducke (3:e pris)

10. Tollarbos Tolle von Ducke (3:e pris)

11. Tollarbos Vilde von Ducke (3:e pris)

12. Kanadickens Dolphin of Mafli (3:e pris)


De fem först placerade i juniorklassen:


I Mästarrutan startade 18 ekipage, bland dem Vilda, Sniffa, Twist och Doglas. Hundarna gick i par och det slumpade sig så att Vilda och Sniffa gick i ett par och Twist och Doglas i ett annat. Det var en hel del jobb på vattnet, vattendirigeringen var riktigt lång och svår. Alla våra hundar gick till pris! Doglas husse Jan fick dessutom domarens pris för att han för sin hund så bra! Kul!


Bilder från Sniffas och Vildas prov. Foto Håkan Linde


1. Duck Dog's Honker (1:a pris)

2. Agrosofens Baletta (1:a pris)

3. Tollarbos Kuta Lira Banjo (1:a pris)

4. Vildandens Morkulla af Nortchi (2:a pris)

5. Agrosofens Calypso (2:a pris)

6. Agrosofens Menuetta (2:a pris)

7. Digby Toller's Cascabel (2:a pris)

8. Agrosofens Marsipankonfekt (3:e pris)

9. Digby Toller's Power King (3:e pris)

10. Tollarbos Ädla Åzzi (3:e pris)

11. River Fox Butterfly (3:e pris)


De fem första i Mästarklassen:


Jan och Doglas tilldelades Domarens pris i Mästarrutan.


Söndagen


Söndag var i vanlig ordning vikt för utställningsringen och det brukar bli en väldigt intensiv dag med flackande mellan ringarna! I år hade vi inga valpar med, utan de yngsta gick i unghundsklassen. I hanarnas unghundsring funderade domaren läääänge, men till sist hamnade Toppen på andra plats och Spex på tredje plats, medan Amigo och Fino blev oplacerade denna gång. Vann klassen gjorde Digby Toller's Umi, grattis!


Toppen och Spex. Foto: Lena Toftling


I tikarnas unghundsklass deltog bara Fina, men hon gjorde det med besked och blev placerad som nummer ett!


Fina. Foto Lena Toftling


I tikarnas jaktklass deltog Sniffa och Vilda. Vilda blev oplacerad, medan Sniffa knep första platsen!


Sniffa. Foto: Lena Toftling


Keno deltog i hanarnas jaktklass, men blev oplacerad. I hanarnas championklass deltog Twist, han blev oplacerad, men blev sedan istället bästa champion med jaktmerit!


Twist. Foto: Lena Toftling


I tikarnas championklass hade vi stora framgångar: Piri kom femma, Trolla tvåa och Toppa etta!


Piri och Trolla. Foto: Lena Toftling


Toppa. Foto: Lena Toftling


I seniorklassen deltog Etta och det var en hård kamp mot härliga Lauvstuas Zamantha Fox. Zamantha drog dock längsta strået och Etta kom på andra plats.


Etta. Foto: Lena Toftling


Sedan drog det ihop sig till finaler. I bästa tikklassen hade vi fem representanter - Fina, Trolla, Toppa, Sniffa och Etta. Och man får väl säga att vi fick god utdelning! Fina blev fjärde bästa tik, Trolla tredje bästa och Toppa andra bästa! Bästa tik blev underbara Foxy Farm's Lahaina - heja Wilma! I bästa hanhundsklassen fick Spex och Toppen vara med och springa. Toppen var med ett bra tag och slutade på sjunde plats av alla hanar! Nu var det dags att flytta sig till finalringen och först ut där var Barn med hund, som jag fick äran att döma i år. I yngsta klassen, barn 4-7 år, kom tre helt bedårande små tjejer med hundar - de var omöjliga att särskilja och hamnade på delad första plats. Från oss deltog Finos lillmatte Alma, 4 år och Vilda.


Alma och Vilda. Foto: Lena Toftling


Bland de större barnen var det mycket hård konkurrens, vann gjorde Elina med Ikita, grattis! Tvåa kom Kiwis och Amigos lillmatte Julia med Juni och Aleksandra, även hon lillmatte till Kiwi och Amigo, kom på en hedrande fjärde plats med Amigo!


Julia och Juni till vänster (Foto: Lena Toftling) och Alexsandra med Amigo och Kiwi till höger (Foto: Anna Gustavsson).


Årets viltspårtollare togs hem av Keno! Foto: Lena ToftlingFina blev BIM Unghund och BIS Unghund blev Digby Toller's Umi, grattis! Foto: Lena ToftlingSniffa blev BIM Jaktmeriterad medan Digby Toller's Power King blev BIS, grattis! Foto: Lena ToftlingToppa blev BIS Champion medan Falkor blev BIM, grattis! Foto: Lena ToftlingVår uppfödargrupp med Toppen, Spex, Fina och Toppa kom på tredje plats. BIS blev Tollarbos uppfödargrupp (med två Banjobarn och två Mussebarn!), grattis! Foto: Lena ToftlingBland avelsgrupperna kom Ettas grupp med Twist, Sniffa, Piri och Vilda på tredje plats. Foto: Lena Toftling


Musses avelsgrupp med Tollarbos Tolle von Ducke, Tollarbos Qvicka von Ducke, Tollarbos Raiko von Ducke och Tollarbos Unique von Ducke kom på andra plats! Foto: Lena ToftlingOch BIS blev Toppas avelsgrupp med Toppen, Spex, Amigo och Fina! Foto: Louise RunnemarkSedan blev det dags att dela ut helgens Mästartitlar! I kampen om Juniortollarmästartiteln drog Spex det längsta strået!!! Och för tredje året i rad kammade en Agrosof hem Juniortollarmästartiteln! Supergrattis Spex och Liselott! Foto: Lena ToftlingSedan var det dags för Tollarmästartiteln. Vi hade fyra godkända hundar på jaktprovet - Vilda, Twist, Sniffa och Doglas. Doglas hade tyvärr blivit tvungen att åka hem redan på söndag morgon och kunde därför inte vara med i finalringen. Tollarmästartiteln 2009 togs hem av Cissi och Duck Dog's Honker, stort grattis! Foto: Lena ToftlingBIS på utställningen blev ständigt fräscha Wilma - Foxy Farm's Lahaina! För andra gången! BIM blev Zappa. Grattis till er båda! Foto: Lena ToftlingVi vill skicka ett stort TACK till både arrangörerna och till våra fantastiska valpköpare som gjorde denna underbara Tollarspecial möjlig!